Inspiration til det unikke og personlige bord

Der findes mange flotte og fine spise-og sofaborde på markedet. Da jeg skulle finde noget, som skulle passe ind i min indretning og min stil til min nyistandsatte lejlighed, synes jeg dog alligevel ikke, jeg kunne finde det helt rigtige. Plankeborde har været en trend længe, men jeg var ikke helt overbevist om, at det var denne trend, jeg skulle hoppe med på. De flotteste borde jeg fandt, var i den dyre ende, så den vej ville og kunne jeg ikke gå. Jeg er samtidig sådan een, som synes det er rigtig sjovt at have noget unikt og anderledes- gerne noget, man ikke lige finder overalt. Jeg har altid en masse ideer til materialer og design, men når det kommer til selve udførelsen og håndværket må jeg krybe til kors- både fordi jeg ikke har pladsen og værktøjet, men også fordi forstanden på den slags mangler. Et veludført ‘DIY-projekt’ skal sidde lige i skabet for ikke at ligne noget katten har slæbt ind. Jeg synes, der findes så mange fine DIY-projekter, men ohhh my God der findes altså mere end dobbelt så meget i den anden grøft- de kiksede forsøg med alt for meget lim og grim maling… og et sådan resultat ønskede jeg for alt i verden ikke.

At lave lækre store DIY-projekter som spise-og sofaborde er, bliver også ofte lidt besværlige, særligt når man bor i en lille lejlighed inde i byen. Jeg måtte derfor se mig omkring efter en super dygtig, detaljeorenteret og vidende person, som ville være i stand til at bringe mine tanker og ideer ud i virkeligheden og mit valg faldt naturligvis på min fantastiske far. Min far er sådan een, som kan alt-sådan een som altid bare siger ‘Det er ingen problem’ til alt – og så opdager han til tider, at ikke alle opgaver er lige lette at udføre, hvilket blev tilfældet med mit flotte spisebord. Det vender jeg lige tilbage til om lidt, for inden vi kommer så langt var jeg omkring mange tanker og ideer omkring valg af materialer og design.

Jeg havde mange løsningsmodeller i hovedet, bl.a. kakler, beton, planker og gamle døre. For sofabordet var det tanker, som kufferter med hjul, stablede bøger og meget andet som fik frit spil. Mit vigtigste udgangspunkt for det ønskede udtryk var det rå, maskuline men alligevel varme og samtidig klassiske udtryk. Efter en del overvejelser faldt mit valg på matrialet træ og farven sort og så skulle jeg bare finde den rette træsort og det som skulle udgøre det´sorte´materiale.

Jeg faldt meget hurtigt for bambus. Bambus er ikke bare ekstremt flot og giver et helt særlig og anderledes udtryk, men det er samtidig een af de hårdeste og stærkeste træsorter der findes, hvilket også gør det ekstremt formstabilt, således at det ikke mister form af f.eks. ændringer i luftfugtigheden. Samtidig fremkommes bambus fra bærdygtigt skovbrug. Bambusplanten er kun 4 år om at vokse op, klar til fældning, hvor til sammenligning et egetræ tager ca. 50 år om at vokse op.

Bambusplader findes i mange størrelser og tykkelser-og også forskellige farver og måder de er ‘bygget på’. Man kan eksempelvis vælge mellem vertikal eller horisontal carboniseret (carboniseret er den behandling, som får farven i træet til at ændre sig-dette uden kemiske tilsætningsstoffer)

Herunder ses forskellige typer af bambusplader:

Screenshot_20170815-143759

Screenshot_20170815-143636

Jeg synes simpelthen bambus er noget af det smukkeste træ der findes. Billedet lige ovenfor, er den type jeg valgte til mit bord. Tykkelsen er 3 cm- men det skal jo ikke være så let og ligetil, og da jeg har mange krav til det korrekte udtryk- var min ‘mindstetykkelse’ på 6 cm. Når jeg har sådan et krav handler det om, at jeg ønsker det meget robuste og maskuline udtryk, man får ved ved en kraftig og tyk bordplade. Samtidig er min holdning den, at når det endelig skal special-og håndlaves så skal det ikke ligne noget, man kan gå ud i butikkerne og købe. Bordpladen skar min far til og limede sammen, således at jeg fik mine 6 cm:)- Som bonusinfo skal det siges, at bambus er MEGET hårdt, hvilket gjorde arbejdet særligt svært og det var netop arbejdet med det hårde træ, som gjorde min far ret frustreret undervejs. Flere savklinger gik død undervejs- heldigvis var min far vedholdende og gjorde arbejdet færdigt!

Som ‘top’ på mit bord faldt valget på bordlinoleum fra Forbo. Linoleum er et organisk materiale, hvis væsentligste bestanddel er linoleumscement som består af linolie og harpiks. Bordlinoleum er ekstremt stærkt og holdbart og findes i 16 forskellige farver. Jeg valgte sort og bestilte det gennem Din tæppekæde. Jeg skar et passende stykke linoleum til og jeg skal lige sige, at det er noget af en opgave, da det skal være TOTALT lige og med en helt skarp snitflade-og dette kræver præcision og kræfter, og vi var da også to om dette arbejde, hvilket jeg vil anbefale på det kraftigste. Jeg brugte en særlig lim, også købt gennem Din Tæppekæde, til påmontering af det sorte linoleum. Jeg valgte at påmontere det sorte linoleum således, at der er en synlig trækant hele vejen rundt. Man kunne godt vælge at sænke det sorte linoleum ned i selve bordpladen således, at den fremstår helt jævn og uden trækant, men man skal huske at bambus er EKSTEMT hårdt at arbejde med, så det vil kræve en del mere arbejde.

Der findes mange flotte bordben og jeg var meget i tvivl om, hvilke jeg skulle vælge. Jeg valgte dog en ‘bordramme’ fra Ikea i kraftig sort træ. Billedet nedenfor er en smule misvisende, da det er ben med bordplade på- men det er kun selve ‘bordrammen’ jeg købte.

Skærmbillede 2017-08-15 kl. 15.12.10

Jeg er yderst tilfreds med mit valg af ben, idet jeg synes at bordplade og ben hænger utroligt godt sammen og fremstår som en rigtig fin og samlet enhed.

I mit sofabordvalg sprang jeg lidt over, hvor gærdet er lavest, idet jeg købte et sofabord, som jeg synes ville stå flot i sammenhæng med mit spisebord- både i farve og form. Jeg valgte dog at påmontere linoleum på dette, både for det sammenhængende udtryk men også for at beskytte det sarte træ. Jeg har dog ikke valgt at lime mit linoleum på sofabordet, så det sidder kun fast med dobbetklæbende tape og kan derfor tages af eller skiftes ud, hvis jeg får lyst til det senere.

Jeg håber ovenstående har givet et indblik i, hvordan man kan skabe sit eget flotte og unikke spisebord. Man skal dog ikke kaste sig ud i et sådan projekt for at spare penge, for det kan sagtens vise sig at være en ret dyr løsning i forhold til det færdigkøbte bord. Samtidig er det et stort arbejde, men det færdige resultat og stoltheden ved at have noget unikt og ‘selvdesignet’ er kæmpestor. Og så synes jeg, det er meget tilfredsstillende at have noget, som min far og jeg har lavet som et team- og desuden skal han have stor credit for hans håndværksmæssige evner!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

every anna

inspirational, every day life of a young, creative entrepreneur

SINGLEFISSEN

Et vindue til en ung singlepiges hverdag

Børn&Voksne

et alternativ til det vi plejer

Artform Bygform

- rene linjer - arkitektur og natur, byggeri og design

Antonia Designs

Creative handcrafts and DIY by Nichole Antonia

Beckers Maling

Her kan du finde inspiration til maling og tapeter

Susannas Verden

Norsk interiørblogg med pasjon for innredning i vintage, skandinavisk og ArtDeco stil

brinklercph

Design matters

aviajaspace

...."the soul within"

BUGI island

MY CREATIVE ISLAND IN A BUSY WORLD

SMJ Havedesign

Haverum, stil og indretning

Tankestarter

Kultur, Rejser,Bolig, Singleliv, Indtryk, Udtryk, Refleksioner og alt det imellem!

Change Coach DK

Careers guidance, mentoring and coaching services to the expatriate and English speaking community in Denmark

Diktatornytt

Siste nytt om verdens diktatorer

%d bloggers like this: